Deniz sıcaklıklarının artışıyla ilgili endişe verici bilgiler ışığında, Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl, iklim değişikliğinin günlük hayatta daha fazla hissedilmeye başlandığına dikkat çekti. Yaz aylarından beri deniz suyu sıcaklıklarının ortalamanın altında seyretmediğini belirten Tağıl, bu durumun uzun dönemli rekorlar kırdığını ifade etti. Özellikle ağustos ayında deniz suyu sıcaklıklarının 21,1 santigrat dereceyle rekor seviyelere ulaştığını vurgulayan Tağıl, bu durumun gelecek aylarda daha da yükselebileceği uyarısında bulundu.
Paris İklim Anlaşması’nda belirlenen hedeflerin önemine değinen Tağıl, küresel ortalama sıcaklıklardaki her 1 derecelik artışın büyük riskler oluşturabileceğini vurguladı. Deniz yüzeyi sıcaklıklarının sınır değerine ulaşma ihtimaline dikkat çeken Tağıl, bu durumun yazın kara ve deniz sıcaklıklarında beklenmedik artışlara neden olabileceğini belirtti. Ayrıca, 2024 yazında rekor sıcaklıkların yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Kış mevsiminde Türkiye’de yaşanan ortalamanın üzerindeki sıcaklıkların bitkiler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirten Tağıl, özellikle meyve ağaçlarının erken çiçek açmaya başladığını dile getirdi. Bu durumun mart ayında yaşanacak olası soğuklarla birleşmesinin meyve üretimini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken Tağıl, aynı zamanda Türkiye’de 2 yıldır devam eden “kar kuraklığı”nın barajlardaki su seviyelerini olumsuz etkilediğine işaret etti. Tüm bu veriler, iklim değişikliğinin doğa ve insan yaşamı üzerindeki etkilerinin giderek arttığını gözler önüne seriyor.