Trafiğe bir can daha
İçeriği Görüntüle
Siyah-beyaz hatıraların sahibi, Kıbrıs’ın görsel hafızası, 98 yıllık çınar Mehmet Şık, fotoğraflarla yazılan bir ömürle veda etti.
Kıbrıslı Türklerin yakın tarihine fotoğraflarıyla tanıklık eden ve “Foto Şık” olarak tanınan fotoğrafçı Mehmet Şık, dün son yolculuğuna uğurlandı.
Şık, İsmail Safa Camii’nde öğle namazına müteakiben kılınan cenaze namazı sonrasında Lefkoşa Mezarlığı’nda toprağa verildi. 98 yaşındaki Şık, dün hayatını kaybetmişti.
TARİHE FOTOĞRAFLARIYLA İMZA ATTI…
Yaklaşık 70 yıl Lefkoşa İdadi Sokak’ta, eşsiz bir müzeyi andıran fotoğrafçı dükkanında çalışan Mehmet Şık, ülke çapında Foto Şık olarak biliniyordu.
Mehmet Şık, 22 Aralık 1928’de Çukurova’da (Kurumanastır) doğdu. Şık, ilkokulu bitirdikten sonra köydeki evinden ayrılarak zanaat öğrenmek için Lefkoşa’ya geldi.
Önceleri kunduracıların yanında çıraklık yapan Mehmet Şık, daha sonra Foto Diana’nın yanında çıraklığa başladı. “Bana sanatı öğrettiler” dediği, Türk, Rum ve Ermeni fotoğrafçılarla çalıştı.
Mehmet Şık, “Foto Şık” adını verdiği stüdyosunu Lefkoşa Türk Lisesi’nin bulunduğu yerde, 1950’de açtı. 1952 yılında ise İdadi Sokak’ta hayatının son yıllarına kadar açık tuttuğu yere taşındı.
Mehmet Şık, örf-i idarenin olduğu döneme de, 1960’a da, 1963’e de, 1974’e de, Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin ve KKTC’nin kuruluş günlerine de burada tanıklık etti.
Foto Şık, ülkenin siyasi yüzlerini de ölümsüzleştirmişti.







